anasayfa
 

 

ALIÇIN FAYDALARI

Önemli bir kalp ve damar sağlığı destekleyicisi olan alıç kalp damarlarını genişleterek kanın daha rahat pompalanmasını ve dolaşmasını sağlayarak kalbin yükünü hafifletir. Kalbi kuvvetlendirir ve damar sertliğine karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Kalp atışlarını düzenleyerek aritmiye (düzensiz kalp atışı) karşı da koruyucu ve tedavi edici etki gösterir. Sinirler üzerinde yatıştırıcı etkisi ile sinir bozukluğunu ve sinirsel çarpıntıları giderir. Beyne kan akışını arttırır. Uykusuzluğa iyi gelir. Yüksek tansiyonu düşürür. Mideyi kuvvetlendirir. Spazm çözücü ve idrar söktürücüdür. Cinsel gücü arttırır.

   
PEZİĞİN FAYDALARI

Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir.
Şeker hastalığı ve vereme karşı korur. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırır. Vucudu kuvvetlendirir.
Toksik etkisine rastlanmıştır.

   
ÇİLEĞİN FAYDALARI

Çilek vücuda kuvvet verir. Kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı kuruyucudur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına çok faydalıdır. Bağırsak kurtlarını döker, idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Kanı temizler. Diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir. Sakinleştirici etkisi ile tansiyonu düşürür ve stresi azaltır. Ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir, tazelik ve güzellik verir.

   
KEÇİ BOYNUZUNUN FAYDALARI

Nefes darlığına karşı çok etkili olan keçiboynuzu bronşları açar, göğsü yumuşatır ve göğüs ağrısını azaltır. Balgamı ve öksürüğü keser. Astımda faydalıdır. Akciğer kanserine karşı koruyucu etki gösterir. Mide ve bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Sinirleri rahatlatır. Vücudu şişmanlatır ve kan yapar. Cinsel isteği ve gücü arttırır. İktidarsızlığa ve sperm azlığına karşı çok faydalıdır. Özellikle çocukların zeka ve kemik gelişimini destekler. Hafızayı güçlendirir ve dikkati arttırır. Kemik erimesini azaltır.

   
PELİTİN FAYDALARI

İdrar söktürücü etkisi vardır ve idrar yollarında oluşan kumların atılmasını sağlar. Herhangi nedenle oluşan mide bulantılarının geçmesine iyi gelir. Karaciğer için yararlı bir bitkidir.
Pelit yosunu ayrıca kadın hastalıklarında kullanılır. İnsan vücudunu dengeler. Vücudu çeşitli zehirlenmelere karşı korur. Duyu organlarını güçlendirir ve bedenin normal sıcaklığını dengeler.

   
ELMANIN FAYDALARI
Elma içerdigi organik asitler soda ve
fosforun yardimi ile beyni karacigeri ve mideyi çok olumlu etkiler.
Kullanim biçimleri taze meyve ve meyve suyu olarak siralanabilir.
Çig elma kabugu yenerek bedendeki ürik asit azaltilabilir. Pismis elma ile yapilan kompresler yumusatici ve rahatlaticidir. Taze elma suyu ile yikanan kirisik ve pörsük deri canlilik ve tazelik kazanir. Yatmadan önce yenen bir elma rahat uyumaya yardimci olur. Kabizliga karsi pismis elmanin etkili oldugu bilinir. Gut
böbrek mesane hastaliklarina ve hemoroite karsi uygulanacak bir elma küründen yararli sonuçlar alinabilir. Deri döküntülerine gut ve romatizma rahatsizliklarina karsi taze elma suyu basariyla kullanilabilir. Elma suyu özellikle soguk alginligina öksürüge ses kisikligina yüksek atese ve iltihapli
hastaliklara karsi basarilidir. Ama çok soguk içilmemelidir. Elma suyu ayrica romatizmal böbrek ve karaciger rahatsizliklari damar sertligi ve egzamaya karsi da kullanilabilir. Elma genelde yatistirici ve ates
düsürücüdür. Elma suyu sindirim sistemini uyarir ve mide mukozasini güçlendirir. Sindirim yetersizligine karsi rendelenmis bir elma yemeklerden önce yenilmelidir. Ama rendelendikten sonra rengi koyulasana
kadar bekletilmelidir. Ham elma rendesi ishale karsi kullanilabilir. Kisaca saglikli yasamaya önem veren kisinin yakininda her zaman elma bulundurmasi gerekir.
   
TRABZON HURMASININ FAYDALARI
Trabzon hurması, yaygın olarak görülen kanserden korunmak için önemli yer tutan bir meyvedir. Trabzon hurması, A vitamini ve karbonhidrat bakımından çok zengindir.
Kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisi için şifalı bir meyvedir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir Antioksidanlar bakımından zengin olması sebebiyle günümüzde yaygın olarak görülen kanserden korunmak için önemli bir yeri vardır. Bu meyve aynı zamanda zayıflığın giderilmesi, kansızlık, vitamin eksikliği ve mide-bağırsak hastalıkları için iyi gelir. Trabzon hurması yenilmeye devam edildiğinde ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, safranın hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir. Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılarak saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saç güzelleşmektedir.
   
BAMYANIN FAYDALARI
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Lif oranı yüksek bir besin olan Bamya, idrar söktürücüdür ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. Mineraller açısından da zengin bir sebze olan Bamya, halsizliğe iyi gelir.
   
BRÜKSEL LAHANASININ FAYDALARI

Bağırsaklarınızdan kalsiyumun emilimini hızlandırır. Ayrıca kemik yüzeyindeki hücrelerin kalsiyumu kemiğe bağlamasına neden olur. Bu etkileri ile kemik erimesine karşı koruyucu etki gösterir.
Kanı sulandırır. İyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü düşürür. Kandaki kolesterol yanında homosistein miktarını da düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı korunma sağlar.

İnsülin’in etkisini artırarak hücre içine şeker girişini hızlandırır. Böylelikle kanda şeker artışını önler. Kan şekerini kontrol etmek suretiyle şeker hastalığına karşı korunma sağlar. Diş ve diş etini sağlamlaştırır.
Gıdaların oksijenle yakılması esnasında açığa çıkan toksik radikal yani iltihap yapıcı madde miktarını azaltır. Yani detoks etkisi gösteren, vücutta iltihaplanmayı baskılayan önemli bir vitamindir.
Vücudu mikroplara karşı savunan savunma hücreleri beyaz kan hücrelerinin oksidasyonla yani gıda maddelerinin oksijenle yakılmasına bağlı olarak ortaya çıkan toksik radikallerinin yıkımlayıcı etkisinden korur. Böylelikle vücut direncini artırır. Bağışıklık sisteminin mikroplarla daha etkin ve üstün savaşmasına katkıda bulunur.
   
İNCİRİN FAYDALARI
İncirin faydası saymakla bitmez. Sözgelişi, içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile Sağlıklarını garantiler. Taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir.


- İncir, içerdiği yüksek oranlardaki Protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir.
- İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.
- Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de vardır.
- İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler. İncirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri öğütlenir.
- İncir, içerdiği ‘benzaldehit' adlı Maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler, kansere karşı etkili olur.
- Kuru incirden hazırlanan infüzyon, özellikle çocuklarda korkusuzca kullanılabilen etkili bir müshildir. Bunun için iki-üç kuru incir doğranır. Üzerine kaynar Su dökülerek 10-15 Dakika demlendirilip bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan Günde 2-3 bardak içilir.

- Körpe incir yapraklarının ezilmesiyle hazırlanan yara lapası, çıbanların olgunlaştırılması ve baş verip delinmesinde etkili olur.

   
NARIN FAYDALARI

Nar suyu dişeti iltihaplarını giderir. Yüksek tansiyonu düşürür.
Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur. Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır. Enerji verir, yorgunluğu giderir
İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur. Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller. Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar
İshali (diare) önler tedavide destek sağlar. Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar
Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır. Böbrek iltihaplarının giderilmesinde etkilidir.
   
ÇAĞLANIN FAYDALARI
Çağla, badem ve kayısı çekirdeğinin çiğ halidir. Ara öğünlerin vazgeçilmezi olan çağlayı, ana öğünlerde salata içerisinde de tüketebiliriz. 30 gramı ortalama 160 kalori olan ve sadece 20 günlük tüketim şansı olan bu güzel meyve sağlığa da oldukça yararlı. Çağlanın faydalarını Uzm. Dyt. Özge Kelebek’den öğrenelim.
• Kötü kolesterol olan LDL’yi düşürür.
• Kilo vermeye yardımcı olur.
• Safra taşı oluşumunu azaltır.
• Vücutta iltihabik reaksiyonlara neden olan C reaktif proteinin düzeyini düşürür.
• Yüksek lif içeriği ile barsaklardaki iyi bakterilerin oluşumunu artırarak probiyotik etki yaratır.
• İçerdiği yüksek potasyum ile tansiyonu düzenler.
• Zeytinyağının içerdiği tekli yağ asitlerini içerir. Kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli rolü vardır.
• Güçlü bir antioksidan olan vitamin E’yi içerir. Cilt sağlığında etkilidir.
• Yüksek kalsiyum içeriği ile günlük alınması gereken kalsiyum miktarına farklı kaynak olarak katkıda bulunabilir.
• Magnezyum kas kasılması ve özellikle kalp için önemli bir mineraldir. İçerdiği yüksek magnezyum ile hem toplar ve atar damarları geliştirir hem de kanın oksijenlenme oranını artırarak metabolizmayı hızlandırır.
• Yüksek lif içeriği ile kan şekerini yükseltme düzeyi (glisemik indeks) de düşüktür.
   
BALIĞIN FAYDALARI

• Balıkta başta fosfor olmak üzere, iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D ve B on iki vitaminleri bulunur. Bu özellikleriyle balık:

• Bedene güç ve enerji verir,

• Zihin yorgunluğunu giderir,

• Yapısındaki demir sayesinde kan yapar,

• Balıktaki kalsiyum kemiklerin büyümesini sağlar ve özellikle çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır,

• Çok gerekli madensel tuzlardan biri olan iyot, vitaminlerin ve diğer madensel tuzların özümlenmesini sağlar.

Erkeğin Cinsel Gücünü Arttırır, Kadını Güzelleştirir:
Balıkta bol miktarda fosfor bulunur. Fosfor erkeğin cinsel gücünü arttırır, Çin nüfusunun bir milyarı aşmasının nedenlerinden biri de Çinlilerin balığa düşkün olmalarıdır. Fosfor, öte yandan, kadın cildini de güzelleştirir. Fosforla beslenen kadın aşk elektriği yayar. Bilimsel incelemelere göre, kadının bedeninde erkeği çeken büyüleyen bir aşk ışığı yayılır. Pervane ateşin yöresinde nasıl dönerse erkek de bu ışığın cazibesine kapılır. Fen, kadın bedeninden yayılan aşk elektriğini ve ışığını inceleyip özel feir fotoğraf camına geçirmiş ve ona (N) ya da Charpantier ışığı adını vermiştir. Fosforla beslenen kadınlar daha çok aşk elektriği yayarlar. Balıkta bulunan D vitamini ayrıca kadına döl bereketi sağlar ve onun doğum gücünü arttınr.

Balık Gözün Cilasıdır:

Balık etinde bulunan A vitamini gözlere kuvvet verir. Çok balık yiyenler yaşlılıklarında bile görme rahatsızlığı çekmezler.

   
SALATALIĞIN FAYDALARI

Salatalık kabak, bal kabağı gibi sebzelerle aynı familyadan gelir. Koyu yeşil kabuklu sulu bir sebze olan salatalığın 2 çeşidi vardır: turşuluk, sofralık.

Salatalığın faydaları aşağıdaki listede sıralanmıştır:

• Doğal diüretik özelliğiyle bilinir ve idrar yollarını açar.
• Böbrek ve idrar kesesi hastalıklarında yardımcı özellik gösterir.
• Karaciğer ve pankreas hastalarına iyi gelir.
• Salatalık yüksek potasyum değeri içerir. Bu sayede yüksek ve düşük tansiyona karşı kullanılabilir.
• Sindirim sistemini düzenleyici bir enzim olan erepsin içerir.
• Salatalıkta bulunan yüksek sülfür miktarı sayesinde saçların uzamasına yardımcı olur.
• Salatalık ve havuç suyu karışımı insan vücudu için antiasit özelliği gösterir ve oldukça faydalıdır.
• Diş ve diş eti hastalıklarına karşı salatalık suyu önerilmektedir.
• Mineralli yapısı cildin ve tırnakların bakımı için müthiş bir kaynaktır.
• Salatalık diyabet hastaları için de tavsiye edilen bir bitkidir

   
YEŞİL FASULYENİN FAYDALARI
az mevsiminin en çok tüketilen sebzesi sanırım, taze fasulye. Zeytinyağlısı veya diğer çeşitlieri, hangisi olursa olsun, son derece sağlıklı ve faydalı bir sebze. Besin değeri çok yüksek olan taze fasulye dünyanın çok yerinde bolca tüketilen önemli bir kültür bitkisidir. Orta Amerika kökenli olan bu bitki 250 yıl önce anadoluya gelmiş ve çok geniş bir alana yayılmıştır.
* Taze fasulyede A,B1,B2VE C vitaminlerince zengindir.
* Taze fasulyede vucütta biriken asidi nötralize edebilecek baz fazlalığıda mevcuttur.
*Fasulyenin hazım olabilirlik oranı %84 dür.
* Ayrıca fasulye baklalarında bulunan phasol ve phaseolin maddelerinin şeker hastalığında kullanılan insülin karekterinde olduğu ve bu yüzden kandaki şeker miktarının düşürülmesinde kullanıldığı bilinmektedir.
* Taze fasulyenin, vücudun çalışmasını, gelişmesini ve tamirini sağladığını vurgulayan uzmanlar, genç-ihtiyar herkese tavsiye ediyor.
* Uzmanlar, taze fasulyenin, pankreas bezesini, böbrekleri, karaciğeri ve kalbi kuvvetlendirdiğini, albümin ve şekerde de çok fayda verdiğini bildiriyor.
* Taze fasulye, bedeni ve zihni yorgunlukları giderir.
* Vücudun kuvvetlenmesini sağlar.
   
MISIRIN FAYDALARI

Nişasta bakımından son derece zengin bir bitki olan mısır; beyaz, sarı, kırmızı renklerde olur.
Mısır taneleri doymamış yağ asitleri, nişasta ve A vitamini açısından zengindir. Doymamış yağ, kandaki kolesterol düzeyinin kontrol edilmesine yardımcı olduğu için kalp ve damar sağlığına faydalıdır.


A vitamini ise gözler, kemikler, diş ve böbrekler için gerekli bir vitamindir. Sağlık sektöründe ise mısır nişastası, ilaç yapımı ve C vitamini üretiminde kullanılır. Mısır (Zea mays), genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen, tek yıllık özellikle yağı doymamış yağ grubunda olan bir tarım bitkisi.

Mısır proteininde Lisin ve triptofan proteinin biyolojik değeri de aminoasitlerin limite edici etkisi altındadır. Danesindeki ham yağ yulaftan sonra en yüksek değer veren besin maddesidir.
Mısırözü yağı damarsertliğini önler.

   
AYVANIN FAYDALARI
-Ayva, çocuklarda sağlığı korur, büyüme ve gelişmeyi hızlandırır.

-Birçok hastalığa şifa olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde faydalı.

-Her yaşta sinir sistemini güçlendirir

-Mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan koruyarak hazımsızlık gibi sorunları önler. -Cildi ve tırnakları zinde, parlak ve daha sağlıklı hale getirir. -Grip ve nezle de iyileşmeyi hızlandırır. -Ayva ya da ayva suyu ishalin geçmesi için de çok faydalı. Meyvesi veya meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelmekte. -Vücudun gücünü artırarak, zinde tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur. -Ağız kokusunu önler. -İçerdiği vitamin ve minarelerle kalp ve damar hastalıklarından koruduğu, varisi önlediği ve varis tedavisine yardımcı olur. -Cinsel gücü artırdığı bildirilmektedir. -Kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğinden korur. -Ayva hoşafı ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır. -Tereyağında pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite iyi gelir. -Ayva çiçeği kaynatılıp içildiğinde annelerin sütünü artırır, kalbi güçlendirir ve baş ağrısına iyi gelir. -Ayva kabuklarının kaynatılıp içilmesi, idrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırır. -Ağızdaki yaralar, boğazdaki şişlik ve ağrı için ayvanın kendisi ya da yapraklarının kaynatılıp suyu ile gargara yapılması mucize etkiler yapıyor. -Dudak çatlamalarını önlemek ya da iyileştirmek içinde ayva çekirdeklerinin kaynatılıp dudakların bu suyla yıkanması öneriliyor. -Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştiriyor ve uykusuzluğa iyi geliyor. -Şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor.

   

KARPUZUN FAYDALARI
Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek şeklinde tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve 50’ye yakın türde besin öğesinin, yeterli ve dengeli bir şekilde besinler yolu ile alınması gerekmektedir. Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşımaktadır.

Bazı besinlerin karın doyurmanın yanında afrodizyak etkisi bulunduğunu belirten uzmanlar, ruhu ve libidoyu besleyen bazı besinlerin varlığından bahsetmektedir. Afrodizyak etki yaratan ve cinsel isteği artırmak için uzmanların tavsiye ettiği yiyecekler arasında özellikle erkekler için karpuz da yer almaktadır.
Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuz A, B ve C vitamini ile potasyum, kalsiyum ve demir minerali içermektedir. % 93 oranında su içeren karpuz, böbrek ve mesane kumlarını dökmeye, kanı temizlemeye, hazmı kolaylaştırmaya ve bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur. Bol miktarda likopen içermesi sayesinde kanserden koruyucu etkisinin yanı sıra vücuttaki bazı atık maddelerin idrarla dışarı atılmasına, kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

   
KABAĞIN FAYDALARI
Kan yapar. Zihin açar. Sinirleri yatıştırır. Yüksek tansiyonu düşürür. Basuru olanlar için faydalıdır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Cinsel gücü ve doğurganlığı arttırır.
Basur ve prostat şikâyetlerini azaltır. Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler. İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
Çeşitli mantarların çoğalmasını engelleyici tesiri vardır. Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir. Helvacıkabağının çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı olur. Şeker hastalarına faydalı olduğu, kan şekerini düşürücü tesiri olduğu saptanmıştır. Lapası dıştan tatbik edilecek olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülen akıntıyı keser. Özellikle yüksek potasyum muhtevası, yüksek tansiyonu ve çeşitli nörolojik hastalıkları olan hastalar için önem arz etmektedir.
   
   
   
   
   
   
   
Medyaonline ANASAYFA